El Santuari de Bellmunt

EL SANTUARI DE BELLMUNT

Història del santuari i origen de l’església

“Ermita al cel suspesa” com va escriure Jacint Verdaguer als primers versos de “L’Emigrant”, el Santuari de Bellmunt està situat dins el municipi de Sant Pere de Torelló (Osona), penjat al cim de la Serra de Bellmunt. S’hi pot arribar amb cotxe, després de serpentejar una estreta carretera de revolts, o bé a peu seguint una bonica ruta des de Sant Pere de Torelló o Vidrà.

Es creu que el Santuari de Bellmunt és l’antiga església del vell castell de Sa Reganyada que data d’abans de l’any 1020 i que estava situat en aquest mateix lloc. L’església actual, romànica i de planta de creu llatina d’una sola nau, acull al seu interior la imatge d’una Mare de Déu gòtica de només 22cm d’alçada. La llegenda explica que a la Mare de Déu de Bellmunt també se la coneix com a “Mare de Déu de les alades” en referència als eixams de formigues alades que, durant el mes d’agost, pugen a morir al Santuari.

El Santuari, construït sobre pedra viva, s’adapta totalment a les cingleres rocoses i compta amb un refugi on és possible allotjar-se i un restaurant on se serveixen àpats de cuina tradicional catalana.

Al pic de Bellmunt, s’hi poden trobar dos miradors.El primer queda situat al costat mateix de l’església; el segon, a 1250 metres d’altitud, està situat al capdamunt del turó de davant i és conegut com a “Turó de Sa Reganyada”. Des dels dos miradors es poden contemplar unes vistes panoràmiques espectaculars.

“ Hermosa vall, bressol de ma infantesa,
blanc Pirineu,
marges i rius, ermita al cel suspesa,
per sempre adeu!
Arpes del bosc, pinsans i caderneres,
cantau, cantau;
jo dic plorant a boscos i riberes:
adeu-siau! ”

Jacint Verdaguer